Då gäller det att varumärken kan svara upp. När man har erfarenhet av några lågkonjunkturer vet man att beslut och svar baserade på rädsla är sällan bra. Rädsla är ofta det som får företag att skära ner på marknadsföringsbudgetar och aktiviteter.
Att skära med ett bredsvärd snarare än en skalpell är ofta ett misstag. För konsumenter minskar inte på alla utgifter och ofta sker en omprioritering i lågkonjunktur. Även om deras totala månadsbudget kan sjunka, spenderar de samma eller mer i vissa kategorier samtidigt som de minskar i andra.
Ditt jobb som varumärke är att göra detsamma - ändra din marknadsföringsstrategi och budget som svar på förändrade konsumentvanor. Smarta varumärken analyserar data för att se var de har uppnått störst avkastning på investeringen (ROI) under "normala" tider. De optimerar sedan dessa kanaler och initiativ samtidigt som de minskar i områden med låg ROI.
Vissa kanaler – som evenemang och reklam – kan vara dyra och kan bränna budgetar mycket snabbt, oavsett bransch. Men andra områden, som lojalitetsprogram, kan vara redo att blomstra i dessa tider. Kundlojalitet är ett varumärkes mest värdefulla tillgång. Det bör därför vara ett område med ökade investeringar under utmanande ekonomiska tider.
Till att börja med, överväg kostnadsbesparingarna. Den allmänna tumregeln är att kostnaden för att skaffa en ny kund är fem gånger högre än att behålla en befintlig kund. Så att investera i lösningar som behåller kunderna, som lojalitetsprogram, är ekonomiskt vettigt.
Dessutom är marknadsföring till lojala medlemmar vanligtvis billigare och enklare. Du har redan data om deras köp, favoriter, intressen, kontaktuppgifter mm. Det är lika med mindre risk och mer effektiv användning av marknadsföringsbudgetar.
Även om ditt bolag måste göra budgetneddragningar kan det vara högst motiverat att fortsatta investera i lojalitetsprogram, för enbart kostnaden bör inte styra dessa beslut. Mycket viktigare och intressantare är värdet av lojala kunder. Så dags att tänka än mer kreativt nu och ta reda på vad kunderna tycker om det du gör idag!
Lojala kunder är mer benägna att köpa och stanna kvar hos varumärken de litar på och som ger värde. Konsumenter är beredda att betala mer för att köpa från favoritmärken de är lojala mot.
Det är särskilt sant för medlemmar i varumärkes-lojalitetsprogram och kundklubbar. Vad är det som driver allt detta? Det är förmågan att skapa en känslomässig koppling som överskrider köpesummor. Det betyder att även mindre varumärken som inte kan konkurrera enbart på pris kan dra nytta av ett väl genomfört lojalitetsprogram.
Tänk på att lojalitetsprogram kan slå tillbaka om de inte hanteras korrekt. Alltför ofta erbjuder varumärken transaktionsprogram som fokuserar för mycket på belöningar endast vid köp. Det är en väldigt enkelriktad relation som konsumenterna snabbt ser igenom. De mest effektiva lojalitetsprogrammen är tvåvägsrelationer, där både varumärke och konsument utbyter värde, även emotionella sådana. Annars kommer ditt "förhållande" att koka ner till matematik, inte känslor. En köpt relation är sällan långsiktig.
Varumärken av alla storlekar har samma behov av att leverera det som kunderna önskar mest, vad det än är.
Det handlar inte bara om belöningar, och kundernas önskemål förändras över tid. Studier från Marigolds Trends Index 2023 rankar följande erbjudanden:
Nyckeln till att överleva en lågkonjunktur kontra att trivas genom en kan vara skillnaden mellan kortsiktigt och långsiktigt tänkande. Kortsiktigt tänkande är reaktivt och speglar konsumtionsvanor genom att blint skära ner på viktiga företagsinvesteringar. Långsiktigt tänkande ser lojala kunder som långsiktigt värde värt att investera i ytterligare. Det är förmågan att spendera smart och vara flexibel, anpassa marknadsföringstaktik som svar på förändrade konsumentförväntningar och aktivitet.
När allt kommer omkring tar lågkonjunkturen slut. Hur ditt varumärke kommer ut ur denna beror på de val du gör och de åtgärder du vidtar nu.
Vill du veta hur Emarkalbe jobbar med lojalitetsprogram eller kundklubbar? Vi diskuterar gärna hur ditt företag kan analysera och utveckla lojalitetsprogram eller kundklubbar. Läs mer om vårt prisbelönta koncept nedan.